Waarom Guatemala?

Waarom Guatemala? Ten eerste in Nederland heb ik me vaak geïrriteerd aan de veelvoudigheid van regels. Voor alles hebben ze wel wat verzonnen, zeker met de komst van de EU. Net zoals verzekeringen, ook zo’n onzin! Guatemala is wat dat betreft een veraderming voor mij. Er zijn zogenaamd wel regels op papier maar de uitvoering is toch anders. En er is bijna niets wat een briefje van Q100 snel kan oplossen 😆 Corruptie is alleen leuk als je er zelf aan mee kunt doen. In Nederland is die kans nada voor ons gepeupel…

waarom-guatemala-vrijheid

Waarom verzekeren in Guatemala?

Nog een mooi voorbeeld van regels op papier maar uitvoering…Verzekering voor je auto of motor. Kan je nemen maar niemand heeft een verzekering dus vergoeding van de andere partij is er niet! Heb hier ook geen verplichte zorgverzekering meer, halleluja je hebt geen idee hoe bevrijdend dit is! Zelf ben ik namelijk zo gezond als een vis nok nok en heb nauwelijks gebruikt gemaakt van mijn zorgverzekering.

Heb uitgerekend dat ik daar ongeveer 80.000 euro aan zorgverzekering verspild heb in dertig jaar!! Als je hier een ongeluk krijgt, de ambulance neemt je gewoon mee. Verzekerd of niet, je betaald de rekening uit eigen zak. Omdat het zo betaalbaar is in een prive kliniek. Anders ga je naar het openbare ziekenhuis, niet slecht.  Zelfs voor privéklinieken, welke je hier wilt bezoeken voor de beste zorg, kan je dit incidenteel makkelijk zelf veroorloven.

top kwaliteit zorg voor een fractie van de prijs!

Ga nog steeds iedere drie maanden naar de mondhygiënist ook hier in Antigua. Deze service is beter en grondiger dan in Nederland en met de nieuwste apparatuur. De kosten voor mijn bezoek zijn Q600 (71.30 euro), in Nederland was dit met verzekering 120 euro voor 45 minuten in plaats van een uur. Wat ook grappig was, hij gaf me een goede tip. Hij zei een van de poetsbeurten per dag met baking soda te poetsen. Dan hoef ik niet zo vaak te komen en kan ik misschien wel eens per half jaar! Waar hoor je dat nou!?

De laatste jaren is medisch toerisme in Latijns-Amerika ook heel gebruikelijk.Vooral voor mensen uit de USA omdat daar de zorg achterlijke prijzen hanteerd. Een van de expats is ook een aantal klinieken begonnen in Guatemala City. Dit gaat dan meer over preventieve zorg, dat is een hot item bij de hoge middenklasse in Latam. Johnny raad ook een stamcel kliniek in Mexico aan. Daar is hijzelf en zijn broer al vaker geweest voor behandelingen. Met goed resultaat, in plaats van pillen gooien naar een probleem. De focus in Latam ligt op gezonde levensstijl. Daar kan zeker US nog wat van opsteken. Waarom niet beter voorkomen dan genezen is het moto in Guatemala!

Waarom Guatemala voor je oude dag?

Mocht je op je oude dag intensieve zorg nodig hebben kan je beter in Guatemala wonen. Je kan lekker thuis blijven wonen, want zeg nou zelf wie wil er naar zo’n treurig verzorgingshuis?! Omdat ik er zelf stage heb gelopen in mijn tienerjaren kan ik je vertellen, het is er geen lolletje.

In Guatemala kan je een professionele zuster inhuren, die bij je in komt wonen! Dat betekend 24 uur medische zorg per dag, inclusief koken, boodschappen en schoonmaken. Maria runt je hele huishouden, voor nog geen 500 euro per maand. Dit is een heel riant maand salaris voor een Guatemalteek, boven het minimumloon.

Waarom zou je dan verpieteren op een stoel in een donkere kamer? En weet je wat zo’n “verzorgings” huis kost! Denk dat de arme mensen die er nu zitten een moord zouden doen voor een Maria.

piñas en la casa

Verse baby ananas, verkocht aan de voordeur!

waarom heeft guatemala een informele economie?

Veel mensen leven dagelijks van hand tot mond. Guatemala heeft geen sociaal vangnet waardoor het een grote informele cash economie heeft. Waarbij iedereen een ondernemer kan zijn. Er zijn hier geen uitkeringen, dus als je niet werkt dan eet je niet. Dan wordt je vanzelf wel creatief en bedenk je iets om te verkopen. Daarom denk ik dat de overheid een oogje toe knijpt. Je kan een krukje midden op de straat, of een tafel voor je deur neerzetten en verkopen maar. Niemand zal je lastig vallen met vragen als vergunningen etc.

De Guatemaltecas zijn heel inventief, fysiek enorm sterk, zelfs op leeftijd! Bijvoorbeeld oude mannen dragen bergen hout op hun rug. De vrouwen grote pakketten op hun hoofd makkelijk heuvel op. Ze zijn goed met hun handen, en super creatief. Ze kunnen alles maken wat je maar wenst.

Een Ikea zal je hier dan ook niet vinden, laat het maken. Het is mooier, van betere kwaliteit en goedkoop! Ik heb laatst een bank laten maken voor Q1300 (154.50 euro) bezorgd aan huis. Prachtige kwaliteit en afwerking, echt vakwerk. Ze repareren ook producten, er is hier een levendige tweedehands markt.

Wat leuk is en lekker makkelijk, er komen ook mensen die fruit verbouwen op hun erf. Ze verkopen het fruit aan je deur vanuit een pick-up truck. Momenteel is het ananas seizoen. Echter werdt ik deze week ook verrast door een gigantische watermeloen. Organische producten, onbespoten en zonder gif. Door de vulkanische grond, veel zonuren alsmede het altiplano klimaat groeit alles hier als kool. En de smaken zijn zoveel intensiever, een groot verschil.

Guatemalteken en een bankrekening

Het grootste gedeelte van de bevolking van Guatemala beschikt niet over een bankrekening. Twee maal per maand zie je dan ook lange rijen voor de banken in Antigua. Wachtende Guatemalteken die hun loonstrookje willen innen in cash omdat zij geen bankrekening hebben. Vandaar ook deze grote informele cash economie, mensen beschikken simpelweg niet over een bankkaart om even te pinnen. Daarom zal je hier je tijd aardig kunnen rekken voordat je in Guatemala verplicht aan de CBDC of digitale indentiteit word gezet. 

Lees verder in de volgende blog Werken en Inkomen bij Emigratie

Laatste nieuws

Emigratieplannen hebben wijziging ondergaan…

Emigratieplannen hebben wijziging ondergaan…

Mijn emigratieplannen hebben een wijziging ondergaan. Het ging hier echter niet om een klein detail, ik ben namelijk helemaal van land gewisseld! In plaats van Panama, en tevens een jaar later, ben...

The Expat Files Podcast

The Expat Files Podcast

Wat ook leuk is aan The Expat Files podcast is dat Johnny e-mails behandeld van luisteraars. Je hoort hun eigen “boots on the ground” verhalen. Dit zijn luisteraars die meestal geëmigreerd zijn naar...

Toeren door Guatemala

Toeren door Guatemala

Zodoende stond ik daar dan op vliegveld Aurora, klaar om te gaan toeren door Guatemala.  Intussen met mijn twee koffers op zoek naar de chauffeur die mij naar het hotel zou brengen. En jawel hoor,...